Chaise Nicolle

Ergonomisch minimalisme 

Met de grootste collectie Franse tuinmeubelen in Nederland kan de ‘Chaise Nicolle’ natuurlijk niet bij Extra Vert ontbreken. Maar waarom mag deze eigenlijk niet ontbreken? ExtraVert vertelt u het verhaal achter de ‘Chaise Nicolle’. 

Op werk 

Zoals met vele designers, moeten we naar de kunsthoofdstad Parijs. Toch was de ontwerper geen hippe designer, maar een fabriekseigenaar. Sinds 1913 was Paul-Henry Nicolle werkgever in zijn fabriek ‘Nicolle’ – hoe kan het ook anders – waar metalen schijven werden gesmeed. Om zijn personeel het urenlang staan te verlichten kwam hij op het idee een functionele kruk te ontwerpen. De ergonomische behoeftigheid werd werkelijkheid. Met zijn elegante walvisstaart-leuning is het in al zijn simpelheid ideaal comfort voor de vorm van de rug. De leuning zit vastgeklemd aan een ronde zitting met een gat – welke ook verwijst naar het spuitgat op een walvis rug – waar het water mee afgevoerd wordt. Het geheel rust op drie stevige metalen poten. Gemaakt in een fabriek voor de fabriek, maakt het optimaal industrieel. Al snel wilden zijn collega’s in andere werkplaatsen en fabrieken de kruk hebben. Nicolle breidde zijn productie uit naar varianten van verschillende hoogtes, variërend van 40 tot 80 cm. In 1946 optimaliseerde hij de ergonomie, door het zitplateau te laten draaien en verstellen. De productie in ‘Les Etablissements Nicolle’ draaide van 1933 tot 1952 op volle toeren, en dat terwijl het product niet in de winkel, maar alleen op aanvraag verkrijgbaar was. Met name in de textielindustrie en de vele naaiateliers die Frankrijk toen bezat, was de ‘Chaise Nicolle’ populair. Toch ging de fabriek failliet.  

Oude wijn in authentieke zakken 

Het duurde een halve eeuw voordat er nieuw leven geblazen werd in de klassieker. Industrieel archeoloog Jérome Lepert kwam de gereedschappen en mallen per toeval tegen en besloot om de stoel te gaan herproduceren, in dezelfde fabriek in Neuilly-Plaisance, een voorstad van Parijs. Dankzij hem wordt er anno 2018 nog steeds gebruik gemaakt van het originele gereedschap. Het zitten op de ‘Chaise Nicolle’ is als een herinnering aan de vaardigheden en het vakmanschap uit het industriële Franse verleden. Het klassieke design is een handtekening van Paul-Henry Nicolle. Made in France, ontstaan uit noodzaak, een product van een handige fabrieksondernemer, is het nu een wereldwijde designhit. Als enige in heel Nederland is het model te verkrijgen bij Extra Vert. Er is de keuze uit de hoge kruk van 75 cm en de stoel van 45 cm hoog, met of zonder rugleuning. De metalen zitting is te verzachten met lederen kussens. Een echte industriële klassieker! 

extravert_chaise_nicolle