Deze 2 wereldberoemde Nederlandse tuinen moet je bezoeken

Iedereen die zichzelf een eigentijdse tuinliefhebber noemt, moet een bezoekje brengen aan de twee tuinen die we hebben geselecteerd om hun eigenzinnig ontwerp. Voortkomend uit de stroming The New Wave vind je hier kleurrijke, wilde begroeiing in een strak design, wat doet afvragen of de ontwerper niet stiekem een kunstschilder is. Lees verder en ontdek over welke tuinen we het hebben.

Priona Tuinen

Een verborgen pareltje midden in het platteland van Schuinesloot: de mogelijk minst conventionele en meest sprookjesachtige tuinen van het land. Het brede scala aan planten van verschillende hoogten, kleuren en groottes is nauwkeurig geselecteerd om te passen bij de omstandigheden zoals het licht, vocht en de bodem. De tuinen bestaan uit een explosie van schoonheid door de diversiteit van vaste en wilde planten van over de hele wereld. De ongewone combinaties in de plantengemeenschappen zorgen voor een dromerige sfeer, waarbij geen mens aan te pas lijkt te zijn gekomen. Toch bevindt de wildernis zich alleen binnen de strakke vormgeving van ontwerpers Henk Gerritsen en Anton Schlepers. De heggen en paden geven de structuur aan waarbinnen de wildernis zijn gang gaat, wat vanaf de jaren zeventig de wereld van tuindesign flink opgeschud heeft.

De Vlinderhof

De Vlinderhof is niet een tuin die je ziet, maar een die je beleeft. Omgeven door hagen, oogt de tuin als een romantisch binnenhof met daarin een palet aan subtiele kleurverschillen, een arsenaal aan sierlijke, zachte grassen en een thuisbasis voor prachtige insecten en vlinders. Lopend langs de perken word je omgeven door een natuurlijke, wilde tuin met onuitputtelijke diversiteit van vormen en kleuren. Bekijk je de tuin van boven, dan ontdek je eenheid in de elegante, maar strakke vormgeving van de perken, die geïnspireerd lijken door de vormen van het menselijk lichaam. Met 150.000 planten verandert de natuurbeleving in de Vlinderhof het hele jaar door, maar blijft de schoonheid van de tuin een constante factor. Zo spelen hierbij niet alleen de bloemen in het voorjaar een rol, maar ook de warme herfstkleuren in het najaar. De tijdelijkheid van de seizoenen wordt door tuinontwerper Piet Oudolf verheven tot een aantrekkelijk, maar ongedwongen kunstwerk, wat zich ter plekke verder ontwikkelt.

The New Wave

Zowel de Priona Tuinen, als de Vlinderhof zijn ontstaan vanuit de The New Wave, ook wel Het Nieuwe Tuinieren genoemd. Dit is een stroming in de Nederlandse tuincultuur, waarvan onder andere Henk Gerritsen en Piet Oudolf de grondleggers zijn. In Nederland is nauwelijks meer wildernis te vinden, maar de stroming brengt deze toch terug, maar dan in de tuin. De stroming bestaat uit het samenbrengen van ecologische principes in combinatie met modern design. Zo werkten Gerritsen en Oudolf samen met de natuur door niet alleen naar het soort plant, maar ook naar het gedrag van de plant te kijken. Het gevolg hiervan is een ‘gestuurde ongedwongenheid’ in de vormgeving van de tuin, waarbij natuur voor een deel het ontwerp uitrolt. Deze stijl is mondiaal terug te vinden, herkenbaar en eigenzinnig en zorgt voor een verbluffend decor voor iedere tuinliefhebber.

Maximapark_Extra_Vert