Tijdloze tuinontwerpen

Karakteristiek, persoonlijk en stijlvol 

Een goede tuin ontwerpen is een vorm van kunst. De meest ideale tuin moet aanvoelen en ruiken als een paradijs. Omheind door muren of struiken dient het als oord om te ontsnappen aan de drukte van de straat en stad. Maar welke vormgeving, beplanting en meubelen maken mijn tuin het meest karakteristiek, persoonlijk en stijlvol? Extra Vert denkt, tekent en ontwerpt graag met u mee.

Het oog wil wat

Is een tuin volgens duidelijke strakke lijnen ontworpen, dan straalt het orde en rust uitMaar een volledige rechtlijnige betegeling is juist weer te saai. De beste spanning ontstaat bij een combinatie van ruige weelderige beplanting en een strak lijnenspel op de grond. Een dergelijk tijdloos ontwerp past in elk woonomgeving. Of u nu knus in de stad, monumentaal in de voorstad, of landelijk in de polder woont. Zelfs met een open tuin aan de kunst. Tegelijkertijd komt het beste ontwerp tot zijn recht wanneer deze respect heeft voor het huis, de gebouwen en het groen in de omgeving. De door Extra Vert ontworpen tuin aan het Rapenburg in Leiden is daar een goed voorbeeld van. Het 200 jaar oude pand is deels beschaduwd door dikke bomen en struiken. Er is een parkachtige stadstuin gecreëerd – dat doet denken aan de nabijgelegen Hortus Botanicus –, met een open overkapping van cortenstalen kantopsluiting. 

Eerlijke begroeiing

Groen is van essentieel belang, om de tuin er vitaal eruit te laten zien. Helaas laat ons klimaat het niet toe om het hele jaar door een groene tuin te hebben. Toch weet Extra Vert welke beplanting in elk seizoen mooi blijft. De verfijnde siergrassen Miscanthus, Sporobolis en Panicum houden zich sterk bij te weinig regen en zon, en zelfs bij vorst. Ze komen namelijk uit gebieden waar extreme weertypen heersen. De frisse luchtige indruk wordt versterkt in combinatie met vaste planten als de bloemrijke EchinacaeaVeronicastrum en Peucedanum. Geur en kleur in de lente en zomer, en gewoon groen in de rest van het jaar. Als het op bomen aankomt, adviseert Extra Vert om zo dicht mogelijk bij huis te blijven. Berken, acers en wilgen doen het nog altijd nog beter dan exoten, zoals olijfbomen, in een gematigd klimaat. Daarnaast is Europees hout, van bijvoorbeeld eiken en kastanje, ook veel eerlijker. Bij het plaatsen van schuttingen wordt het milieu nog te vaak onnodig belast, doordat tropisch hardhout wordt gebruikt. Dat terwijl de levensduur van Europees hout evenzo lang is. Er is beter toezicht op het (her)planten van Europese bomen en de groei gaat sneller dan de tropische varianten. De voorkeur voor eerlijke en natuurlijke materialen, geldt ook voor de bestrating. Hiervoor gebruiken we graag Schellevis beton, gebakken klinkers, hout en grind van Europese bodem. 

Met een open karakter 

Wanneer de compositielijnen strak zijn en de beplanting fris en luchtig is, dan moet dat ook terug komen in de tuinmeubelen. Grote massieve tafels en dichte stoelen verzwaren niet alleen dit open karakter, maar belemmeren ook letterlijk het beeld vanuit de woonkamer op de tuin. De transparante ‘Luxembourg’ meubelen van Fermob beantwoorden aan dit probleem. Want ook al betekent ‘tuin’ oorspronkelijk ‘omheining’, je moet niet een opgesloten gevoel krijgen in de buitenomgeving. De tuin dient immers als rustoord. Dit moet dus tot uiting komen in de vormgeving. Accessoires als zinken gieters, een vuurkorf en Franse stallampen personaliseren de tuin tot een geheel, waarvan je weet dat het altijd een sfeervol vertoeven is.

Geïnspireerd door deze blog? Extra Vert realiseert graag uw wensen in een persoonlijk stijlvol en toch tijdloos tuinontwerp.

Extravert_tuinontwerpen