Tolix Chaise A

From Bourgogne with love 

Iedereen moet zijn meubelen een individuele stijl kunnen geven die correspondeert met diens persoonlijkheid. Dat is de filosofie van meubelfabrikant Tolix – volgens directrice Chantal Andriot. Wat bedoelt ze hiermee? En waardoor is dit merk na bijna een eeuw nog steeds zo populair? Extra Vert, ‘Tolix Importeur Excellence’, geeft antwoord. 

Van oorsprong 

Woon je in een bosrijk gebied, zoals Le Morvan, beter bekend als het groene hart van Frankrijk, dan maak je stoelen van hout. Dat zou je denken. Xavier Pauchard (1880-1948), the founding father van het merk Tolix, dacht daar anders over. Hij, zijn vader en grootvader waren zinkdekkers, een oud ambacht dat gebouwen van een dakbedekking voorziet. In 1907 ontdekte Xavier dat hij plaatmateriaal het best kan beschermen van roesten door het onder te dompelen in gesmolten zink, ofwel te galvaniseren. Hij dacht: wat als ik dit nu ook verwerk in meubilair? 

Industrieel 

Om zijn artistieke ambities te realiseren opende Xavier in 1930 onder de naam ‘Tolix’ zijn atelier en fabriek. Sindsdien heeft het merk zijn kracht niet verloren. Waar komt dit door? De Chaise A, die gebaseerd is op het eerste ontwerp van Xavier uit 1934, wordt nog steeds verkocht door Extra Vert. Het was (en is) bedoeld om buitenshuis in alle weertypen te gebruiken. Vandaar dat er gaatjes in de zetel zitten – om het water af te voeren. Het universele simpele uiterlijk en het lichte materiaal van de stoel vielen goed in de smaak. De Chaise A en diens varianten werden sinds de eerste productie massaal ingekocht door fabrieken, kantoren, ziekenhuizen en cafés. Na klachten van café-eigenaren dat de stoelen moeilijk zijn op te slaan, voltooide Jean, de zoon van Xavier, in 1956 het uiteindelijke model, dat eenvoudig op te stapelen is – tot wel 25 stoelen op elkaar!. 

Persoonlijk 

Dit laatste toont aan dat de kracht niet alleen in het ontwerp zit. Het is bovenal een familiebedrijf. Begonnen in het Bourgondische Autun, waar het ambacht van generatie op generatie is doorgegeven. Tot aan 2004 was Tolix in handen van de familie. Het Franse ministerie van Economie, Financiën en Industrie bestempelde Tolix zelfs tot ‘een levende erfgoedonderneming’. Chaise A werd zelfs gehuldigd tot kunst. Het fameuze model behoort nu tot de museumcollecties van het MoMa in New York, Le Centre Pompidou in Parijs en Vitra Design Museum in Weil am Rhein, Duitsland. 

Een kleurrijke keuze 

Hoe kan een dergelijk industrieel product toch zo persoonlijk zijn, nu het tegenwoordig geen familiebedrijf meer is? Ten eerste, de productie. Deze bestaat nog steeds uit honderd manuele handelingen van de werknemers in de Franse fabriek. De arbeid van mensenhanden maakt het juist minder afstandelijk dan andere massaproducten. Ten tweede, de keuze. Tolix’ producten zijn in 31 kleuren te bestellen. Met andere woorden, bestudeer het palette en zie welke kleuren het beste bij elkaar passen om een decor aan meubelen te creëren dat elk moment verschillend oogt. Een mintgroene tuinstoel vloeit bijvoorbeeld perfect samen met de kleur van het gras en planten in de achtertuin. Terwijl oranjerode tinten meer thuishoren in de kinderspeelhoek. 

En bovenal krachtig 

Nog even op een rijtje, wat maakt de Chair A van Tolix zo’n krachtig model? Het roestvrijstaal en de hoogwaardige epoxy verf maken het ondoordringbaar voor guur weer en Uv-straling. De kleur en het materiaal blijven jaar in jaar uit helder en stevig, of het nu buiten of binnen staat. Dit maakt niet alleen de uitstraling tijdloos, maar ook het gebruik. Oorspronkelijk, van Franse bodem, gemaakt met liefde, industrieel en tegenwoordig ook kleurrijk. 

tolix_chaise_a_extravert

,,Tolix collecties staat [al bijna een eeuw] voor de kleuren van een unieke bekwaamheid: de kleur van passie, creativiteit, perfectionisme. Tijdloos, dit zijn kleuren die nooit uit de mode raken!” (Chantal Andriot)